Отворен хотел „Рајска бања“ у Бањској – нова ера за привреду КиМ

by veljko

У оквиру комплекса Рајске бање у Бањској отворен је хотел „Рајска бања“, а врпцу су пресекли директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић и председник општине Звечан Иван Тодосијевић.

Дирктор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић је поручио да се у наредних неколико месеци са оваквим пројектима ући у сваку српску средину на KиМ, што је, како је навео, окосница плана председника Александра Вучића и Владе Србије.

Ђурић је рекао да то значи да ће се до краја године са 300 развојних пројеката доћи до кључног помака у развоју српских средина на KиМ.

Према његовим речима, прави одговор на све изазове са којима се суочавају Срби на северу KиМ је подршка економском, привредном развоју, развоју сваког краја у којем Срби живе.

„Немамо илузије колико је тешка ситуација у којој се сада налазимо и вероватно у надолазећем периоду, али смо решени да истрајемо и да се на овај начин боримо. Наш народ ће овде остати и опстати уколико буде економске перспективе, сталних и снажних сигнала да ће се овај крај развијати, а захваљујући плану председника у сваком српском селу и варошици један или више од 300 пројеката биће реализован“, истакао је директор владине Kанцеларије.

Поручио је да ће Србија наставити да подржава српски народ на КиМ, а представнике Срба из јужне покрајине позвао је да пренесу народу у сваком крају где живе на Космету да нема одустајања и дизања руку од било чега.

„Борићемо се за сваки наш дом, свако наше огњиште на Косову и Метохији да се не угаси, за сваку нашу школу, за сваку нашу болницу и уз Божију помоћ да дочекамо много, много боља времена“, истакао је Ђурић.

Задржати младе у Бањској

Председник општине Звечан Иван Тодосијевић рекао је да је Рајска бања други велики инфраструктурни објекат у тој општини чију је изградњу финансирала Влада Србије преко Kанцеларије за KиМ.

Најважнији циљ изградње бање у Бањској, како је навео Тодосијевић, је одрживи опстанак младих људи на тим просторима.

„Циљ је да задржимо младе људе, да задржимо људе са породицама ту и да школа у Бањској и даље ради“, поручио је председник општине Звечан.

Градоначелник Звечана Вучина Јанковић навео је да се у општину Звечан доста улагало у протеклих неколико година.

Како је навео изграђен је Водовод, локална канализациона мрежа, сређен ужи центар града, збринуто је преко 74 породице, а у току је завршетак радова на регионалној депонији, као и почетак радова на изградњи омладинског центра.

Јанковић је навео да им је циљ да запосле још нових радника у наредном периоду, као и да је све до сада урађено само мали део онога што планирају у будућности.

„Иза нас је тежак период, али пред нама је вероватно још тежи. Сваки нови дан представља нову борбу за нас на КиМ. Данас је још један дан општине Звечан, што значи да смо се изборили за још једну годину опстанка. Свака нова прослава дана представљаће још једну нову годину борбе и нашег опстанка“, рекао је Јанковић.

Свечана седница је почела извођењем химне „Боже правде“, а присуствовали су и представници других српских средина на КиМ, политички представници Срба из јужне покрајине, као и представници општина из централне Србије, представници Српске православне цркве, грађани.

„Велнес и спа центар у Рајској бањи – нова ера за привреду КиМ“

Новоизграђени комплекс, поред хотела, садржи просторије у којима ће се пружати медицинске услуге, отворене и затворене базене за купање са термалном водом која ће и зими и лети имати око 36 степени, а коју ће и гости хотела моћи да користе у апартманима, спа и визиторски центар.

Тренутни смештајни капацитети у бањи су 14 апартмана, од којих су два посебно опремљена за особе са инвалидитетом, а план је да се изгради и стационарни део са којим ће се у потпуности заокружити бањско-лечилишни туризам у Бањској.

Бања у Бањској некада је била познато лечилиште због добре термалне воде, која помаже при лечењу реуматских и кожних болести и стерилитета код жена.

У близини бање се налази и манастир Бањска из 14. века, задужбина краља Милутина, а један од циљева је и да туристи који из целог света долазе да посете ту светињу Српске православне цркве, задрже се у бањи, односно да се споји верски и бањски туризам.

Једна од специфичности лечилишно-рекреативног комплекса у бањи, како је рекао директор бање у изградњи Александар Златковић, је топлотна пумпа у коју долазе термалне воде, која је специјално дизајнирана за ту бању.

Kако је навео Златковић, топлотним системом ће се температура воде, која је изворно 55 степени, регулисати према потреби, а пребацивањем топлотног капацитета добиће се и велики степен искоришћености енергије.

Извор: РТС

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

 

 

Повезани чланци

Skip to content