Насеље Бањска

by veljko

Бањска се налази на 12 km северно од Звечанa и 4 km од магистралног пута Кос. Митровица – Краљево. Бањска се налази и на траси пута Цариград – Дубровник поплочан каменом познат као калдрма. Територија коју данас заузима насеље Бањска помиње се још у доба Римљана (I век п.н.е.) и претпоставке указују на то да су они у то време користили постојеће термо минералне изворе у лековите сврхе. У току велике сеобе народа, византијски извори и каснија археолошка истраживања потврђују присуство словенског становништва од досељавања на Балканско полуострво и њихово насељавање Косова (VI – VII век) па све до краја средњег века. Посебан развој места у историји Бањске бележи се изградњом манастира, задужбине Краља Милутина у периоду од 1313. до 1317. године. Монументално здање са црквом Св. Стефана, трпезаријом, библиотеком, манастирским конацима.

Бањска је почела да пропада доласком Турака врло рано после 1389. године. У изворима се помиње да је у првој половини XV века пожар захватио цркву и књиге, а у другој половини овог века манастир и насеље је опустео и све до 1912. године је живело мало српског становништва и око 200 домаћинстава турског порекла. Након Првог светског рата Бањска је имала значајно повећање број српског становништва. Бањска је веома често мењала свој статус (варошица-град-село) па је тако до 1956. године била општина, а од тада се делови општине западно од Бреснице (Жеровница, Банов До, Локва, Липовица, Рујште, Козарево и дуга насеља) припајају општини Косовска Митровица, а Бањска остаје са месном канцеларијом и добија статус села, од када почиње да стагнира у сваком погледу развоја.

У време када је Бањска била општина, до 1956. године у Бањској је живело 7500 становника. Након тога 60-тих година овде живи око 4500 становника, док данас, месна заједница Бањска коју чине насеље Бањска и око 18 села и засеока броји мање од 800 становника. У насељу постоје објекти: пошта, месна канцеларија, основна школа „Бановић Страхиња“, посебан водовод, амбуланта, бања (базени и купатила са кадама и део за смештај гостију), објекат ресторана, старог хотела и санаторијума (објекти везани за бањски комплекс су данас су у веома лошем стању). По подацима из пописа насеље Бањска је: 1961. године имало 61 домађинставо и 253 становника, 1981. године је имало 99 домаћинства и 355 становника.

 

Бањска – 2019

Повезани чланци

Skip to content