Култура и информисање

by veljko

Културно уметничко друштво Звечан

КУД „Звечан“ је једно од старијих КУД-ова на простору Косова и Метохије. Основано је 1967. године под називом „Јединство“. Убрзо мења назив у КУД „Трепча“, а од 1995. године ради као КУД „Звечан“. Друштво је имало разне успоне и падове да би се 2008. поново активирао ансамбл ветерана, дечји и извођачки Ансамбл. Једино је друштво на територији Косова и Метохије које има све три секције. Такође је једино друштво на Космету које је организатор Културне манифестацие која траје већ више од деценију „Ликовна колонија Соколица“.

Од поновног окупљања, на Јовањдан 2008. КУД бележи следеће успехе:Дечији ансамбл – Сребрна плакета на Републичкој смотри у Краљеву, у организацији КПЗ Краљево и Савеза аматера Србије,покровитељ Министарство културе.У конкуренцији 450 дечјих ансамбала до 15 година из целе Србије,од којих се кроз квалификације пласирало 18,наши клинци су блистали и освојили почасно друго место.Дечији ансамбл бележи и знатне успехе на наступима на „ Малом Златном опанку“- треће место у вечери када су наступали.Извођачки ансамбл се може похвалити многобројним наступима широм Србије. Посебно бисмо издвојили наступ у Сава Центру,6.маја 2008,на концерту „Васкрс горе божурове“ где су са осталим КУД-овима са Косова и Метохије имали част да играју са нашим „Колом“ и ансамблом „Венац“ из Приштине.Њихвов квалитет је потврђен на „Златном опанку“ 2008, где је освојено треће место у трећој вечери фестивала. А ове године су на истом фестивалу показали изванредан резултат – Бронзани опанак. И даље смо најбољи у покрајини,а очекујемо и значајније резултате на републичком нивоу.

КУД „Звечан“

 

Медији

У општини Звечан постоје 2 радио и једна ТВ станица које обезбеђује програм на српском језику. Радио станице су мањег домета, и не представљају, медије већег значаја, док је ТВ станица Мост од великог значаја јер обезбеђује информације на српском језику на ширем подручју Косова. Радио станицу “АС” води Слободан Крстовић и Љубиша Радовановић на српском језику, и углавном је забавног карактера са обиљем музике као и Радио Косовска Митровица коју такође на српском језику води Милан Михајловић. Директор и власник ТВ “Мост” је Звонимир Миладиновић. Поред електронских медија ту је и недељни лист Јединство чији је главни и одговорни уредник Радослав Јанићијевић.

Поште и телекомуникације

Пошта у Звечану припада ПТТ Србије и обезбеђује телефонске и поштанске услуге у оквиру општине и не постоји повезаност и поштански промет са ПТК на Косову. Од мобилне телефоније присутна је добра покривеност мрежа 063 и 064 мобилне телефоније Србије.

Повезани чланци

Skip to content