Комисија обишла угрожена подручја, процена штете могућа тек након повлачења реке у своје корито

by Sanja Sevic

Након указане потребе, а услед елементарне непогоде изазване обилним падавинама, које су проузроковале пораст нивоа воде и изливање воде из корита река, као и појаве бујичних водотокова, при чему је дошло до плављења пољопривредног земљишта и објеката у приобаљу, и дуж читавог тока реке Ибар на територији општине Звечан, Комисија за ванредне ситуације општине Звечан обишла је угрожена подручја и констатовала чињенично стање.

Најугроженија подручја на територији општине Звечан су у насељима Велико Рударе, Грабовац, Србовац, Житковац, Валач, Кориље, Звечан и Бањска.

Површина коју је захватио поплавни талас креће се око 195 хектара. Поплавни талас угрозио је стамбене, помоћне и привредне објекте. Изливањем воде из корита, Ибар је поплавио и пољопривредно земљиште, озиме усеве, пластенике и воћњаке. Бујични водотокови нанели су штету путној инфраструктури.

Обзиром на то да се водостај Ибра мењао из часа у час, постојао је страх да би могло доћи до погоршања ситуације, што би довело до плављења и осталих угрожених објеката.

У току поплаве извршено је ангажовање припадника Ватрогасне јединице, припадника Одељења за деловање у ванредним ситуацијама, као и радника ЈКСП „Звечан“ на полагању врећа са песком на критичним тачкама, у Великом Рудару и Грабовцу, евакуацији стоке и пружању помоћи угроженом становништву. Ангажована су и возила и опрема за испумпавање воде из подрумских и приземних просторија стамбених објеката.

Процену штете, насталу услед изливања реке Ибар и појаве бујичних водотокова, на стамбеним објектима, привредним добрима, објектима и опреми, водотоковима, локалној инфраструктури, локалним водоводним системима, бунарима, пољопривредним добрима, врши ће Комисија општине Звечан када се стекну услови за обилазак терена, тј. када се вода повуче у своје корито.

Повезани чланци

Skip to content