Привремени орган општине Звечан проглашава ванредну ситуацију због наступајуће елементарне непогоде – поплаве

by Marko R

Услед обилних кишних падавина, обилне поплаве изазвале су велику материјалну штету на територији општине Звечан. Поплављене су главне саобраћајнице, локални путеви, многа домаћинства нарочито у селима Житковац, Дољани, Бањска, Рударе, Грабовац и Србовац.

У насељу Бањска потопљена су дворишта, помоћни и стамбени објекти у близини приобаља Бањске реке. Такође ,поплављена су и велика површина пољопривредних земљишта (њиве, баште, воћњаци). Бетонски потпорни зид на раскрсници регионалног пута Бањска – Шарен камен потпуно урушен. На овој локацији урушена су и три електро стуба. Услед јаке бујице дошло је и до урушавање металног пешачког моста.

Приликом изливање Кориљачке реке са бујичним водотоковима, дошло је до изливање реке из речног корита као и плављења дворишта неколико домаћинства.

Козаревачка река са бујичним водотоковима протичући кроз насељена места Банов До, Жеровница, Дољани, Сендо и Житковац се излила из речног корита на критичним тачкама и тиме угрозила путну инфраструктуру, стамбене објекте, дворишта и пољопривредна земљишта.

Услед обилних падавина, дошло је до клизишта у једном делу села Грабовца, већа количина земље се сручила на локални пут и тиме угрозила део електро мреже.
Услед пораста водостаја и изливања реке Ибар, дошло је до плављења кућа у селу Рударе, пољопривредног земљишта, вођњака дуж реке и помоћних објеката.

Представници Канцеларије за Косово и Метохију, заједно са својим тимом обилазили су поплављене пределе у општини Звечан са председником Тодосијевићем, који их је детаљно информисао на терену о проблемима који су настали услед обилних киша. Обилазећи подручија поплављена воденом стихијом обећали су сву помоћ Kанцеларије за Kосово и Метохију.

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић, истако је да су припадници ватрогасне јединице на терену, расположива механизација као и чланови Јавно комуналног преузећа. Такође смо подигли сву механизацију приватних фирми и бројне екипе чине све да помогну у заштити становништва и њихове имовине од ове елеметарне непогоде.

Повезани чланци

Skip to content