Уручени кључеви нових станова станарима „Самачког блока“ у Звечану

by Sanja Sevic

Председник Привременог органа Општине Звечан Иван Тодосијевић и градоначелник Вучина Јанковић уручили су данас кључеве 11 нових станова станарима „Самачког блока“ у Немањиној улици у Звечану. Реч је о шест самачких домаћинстава и пет породица. Наредних дана, стан ће добити и дванаеста породица.

„Самачки блок“ је Трепчин објекат са стамбеним јединицама за које су досадашњи станари имали станарско право. Ова зграда је руинирана и није безбедна за живот, а станари су како каже Тодосијевић, живели у нехуманим условима.

„Јако ми је драго да смо успели да решимо њихов вишедеценијски проблем“ рекао је Тодосијевић и подсетио да је кључеве ових станова будућим станарима требало да уручи директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, коме ниje дозвољен улазак на простор Косова и Метохије.

„Директор данас није са нама, али то неће зауставити ни нас нити нашу државу да и даље улажемо на овим просторима. Ја се искрено надам да ће већ за пар дана директор имати прилику да уручи кључеве станарима неких нових зграда које тренутно градимо или које су изграђене“ рекао је Тодосијевић.

Зграда у којој ће од данас становати станари „Самачког блока“ има 39 станова. 12 је намењено њима, око 20 њих припада Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, а за шест станова у току је конкурс и они ће бити додељени стамбено незбринутим грађанима Звечана.
Станови који су дати Универзитету, биће уручени профеорима који са својим породицама живе на Косову и Метохији.

На локацији на којој се тренутно налази „Самачки блок“, према речима Тодосијевића, биће подигнуте две нове стамбене зграде са по 12 стамбених jeдиницa, површине по 65 квадратних метара. Ови станови ће бити намењени младим брачним паровима са територије општине Звечан.

„То није све. Тренутно радимо зграду у Бањској, такође захваљујући средствима Владе Републике Србије, ради се зграда у Грабовцу, радиће се и у Житковцу и са ове две то је укупно пет стамбених зграда” истакао је председник Привременог органа општине Звечан.

Тодосијевић је најавио да ће кључеви нових станова на Малом Звечану бити подељени за 10 до 15 дана.

За два до три месеца очекује се завршетак зграда у Грабовцу, а како је Тодосијевић нагласио, циљ је да се млади настане и задрже на том подручју, како се школа не би угасила.

За изградњу стамбених зграда средства је издвојила Влада Републике Србије и Канцеларија за Косово и Метохију.

Плана Данчетовић из Вучитрна је са три ћерке од 1999. године живела у изузетно лошим условима у “Самачком блоку”. Муж је те године погинуо. Каже, ово је најсрећнији дан у њеном животу.

“Ја сам у собици од 12 квадрата школовала децу. Хвала Богу, хвала Општини Звечан што ће ми деца живети у бољим условима. Највише се захваљујем председнику Ивану Тодосијевићу” рекла је Плана.

Братислав и Владислава Ракић су са децом у подруму Самачког блока живели 26 година.

“Сунце нас није такорећи видело све те године. Било је влаге, руинирано, склоно рушењу. Живели смо у нехигијенским условима недостојним човека. Велики је ово успех, велики дан и нашој срећи нема краја” каже Владислава, изражавајући захвалност Општини Звечан и Канцеларији за КиМ.

Извор: Радио Косовска Митровица

Повезани чланци

Skip to content