Представљен пројекат насеља Сунчана долина

by veljko

Пројекат изградње повратничког насеља „Сунчана долина“ на северу Косову и Метохији у коме би требало да живи око 1.500 повратника, а чија изградња би требало да почне ускоро, представљен је данас у Београду.

„Ово је историјски искорак ка повратку нашег народа на КиМ. За кратко време биће положен камен темељац на локацији која је већ у потпуности припремљена за градњу“, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић додајући да се почетак радова очекује у року од наредних неколико недеља.

Он је навео да је данас велики дан за Србе на КиМ, али и све оне Србе са Косова који су из покрајине протерани у централну Србију, зато што се представља први пројекат након 17 година који удруженим снагама остварују Влада Србије, Канцеларију за КиМ, Епархија рашко-призренска и српске локалне самоуправе на КиМ заједно са српским представницима у привременим институцијама самоуправе у Приштини.

“Овај пројекат има за циљ да омогући да 1,.500 људи који и данас јесу протерани на простор централне Србије са својим породицама дођу да живе на КиМ у оне делове где је то безбедно“, рекао је Ђурић.

На тај начин би се променила ружна слика да се 17 година након завршетка оружаних дејстава у смислу одрживог провратка вратило, по подацима УН, мање од два одсто људи.

Министар за локалну самоуправу у покрајинској влади Љубомир Марић рекао је да се нада да ће пројекат бти завршен за годину и по дана.

“Веома је веклики пројекат. Говоримо о фазном пројекту и ми се надамо да би у неких годину и по дана могао да буде рализован“, рекао је он.

Епископ рашко-призренски Теодосије је навео да је пројекат повратничког насеља од великог значаја, додајући да су на пројекту снагу, потенцијал и вољу удружили Влада Србије, Канцеларија за КиМ, општина Звечан и Епархија рашко-призренска са циљем да учине једно дело које је у функцији одрживости свега онога што вековима поседујемо и имамо на светим просторима КиМ.

“Наш приоритет данас је да сачувамо нашу свету косовско-метохијску земљу, да сачувамо наше вековне светиње које смо наследли од наших владара, да сачувамо присуство српског народа на тим просторима. Овај пројекат је јасан показатељ да још имамо снаге у времену у коме живимо и да ништа не заостајемо за великим прецима“, рекао је владика.

Он је истакао да је наручито важно да овим пројектом манифестујемо “наше јединство и да показујемо да када смо заједно, удружени, можемо највише да постигнемо“.

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић рекао је да је “Сунчана долина“ велики пројекат, највећи који држава спроводи јод од 90-тих година на територији КиМ.

“Ново стамбено насеље за повратнике ће бити модерно насеље са свим пратећим садржајима и добро повезаном путном инфраструктуром. У насељу ће осим 300 стамбених јединица бити изграђен и дечији вртић, амбуланта, тржни центар, спортски садржаји и црква“, рекао је Тодосијевић.

Он је оценио и да је пројекат “Сунчана долина“ за разлику од других пројеката одржив јер подразумева упошљавање најмање једног члана повратничке породице.

“Са безбедносног аспекта повратничке породице знаће да им куће неће бити паљене, да се неће пуцати на њих…“, рекао је Тодосијевић додајући да ће пројекат покренути и грађевинску индустрију јер ће се запослити велики број људи.

Он је навео и да пројектом Србија показује да је Косово и Метохија њен саставни и неотуђиви део, те да је посвећена останку, опстанку и повратку српског народа.

Канцеларија Владе Србије а Косово и Метохију, Епархија рашко-призренска Српске православне цркве и Општина Звечан потписали су 12. јула прошле године Споразум о изградњи насеља „Сунчана долина“ којим су створени услови за почетак реализације сасвим новог концепта повратка интерно расељених лица на Косово и Метохију.

Прво повратничко насеље овог типа, биће изграђено на северу Космета, у подножју древне немањићке тврђаве, на стратешки важној позицији између Косовске Митровице и Звечана.

Повезани чланци

Skip to content