У манастиру Бањска прослављена ктиторска слава Светог краља Милутина.

by Marko R

Светом литургијом, резањем славског колача и богатом трпезом у манастиру Бањска прослављена је ктиторска слава, празник Светог краља Милутина. 

У препуној порти манастира Бањска, обележена је ктиторска слава и 700 година од упокојења Светог краља Милутина, који је за време своје владавине обновио и изградио преко 40 православних светиња. Свету архијерејску литургију служио је владика Теодосије који је у беседи истакао да је краљ Милутин цео свој живот посветио свом народу и држави.

Овогодишњи домаћин славе је била породица Тодосијевић, чији је син Павле нагласио да је велика част славити краља Милутина на КиМ. Следећи домаћин је Предраг Адамовић из Бања Луке. Гости из Републике Српске су обећали да ће и наредне године, у још већем броју славу светог краља Милутина прославити на светој земљи КиМ.

Манастир Бањска, чија се лепота својевремено могла равнати само са Сијенском катедралом, духовно је оживела после 520 година, 15. августа, 2004. године када су поново зазвонила звона, свету литургију служио је блаженопочивши патријарх српски Павле, са још осам архијереја и много свештенства и народа.
Свети краљ Стефан Урош II Милутин Немањић (1282 -1321. на престолу Српске државе) подигао је манастир Бањску са саборним храмом посвећеном Светом архиђакону Стефану, заштитнику династије Немањић, за само четри године (1312 – 1316). Црква је изграђена на месту старијег порушеног храма, где је за време Уроша првог било седиште Бањске епископије. Милутин је епископију претворио у игуманију, манастирску лавру ставропигијалног ранга, по реду четврту иза Студенице, Милешеве и Сопоћана, одредивши је за своју гробну цркву.
Заветовао се Богу да ће саградити онолико цркава колико година буде владао, и завет испунио 42 године и 42 цркве, међу којима и Грачаницу, Бањску, Трескавац, Светог Ђорђа у Старо Нагоричану, Пресвете Богородице у Скопљу, те ван своје земље у Солуну, Софији, Цариграду, Јерусалиму, на Светој Гори.

Повезани чланци

Skip to content