Свечано обележен Дан ОШ ”Вук Караџић” Звечан

by Marko R

У биоскопској сали Дома културе „Трепча“ у Звечану, вечерас је свечано обележен Дан школе „Вук Караџић“. И ове године „Тим за приредбе“ ове школе, заједно са наставницима, ученицима и директорицом, потрудио се да приреди публици нешто несвакидашње. Све о Вуку Караџићу али из једне другачије, занимљивије и уметничке перспективе.

Сцена прилагођена богатом програмском садржају, историјски догађаји представљени хронолошки кроз кратке позоришне форме…Једном речју савршено одговорено задатку и прилика да се о оснивачу и реформатору српског језика Вуку Караџићу, чије име с поносом носи ова школа, каже која реч другачија и необичнија.

Ученике, наставнике и родитеље, председника општине Ивана Тодосијевића, начелника косовскомитровачког округа Вучину Јанковића и свештенство СПЦ, директоре предузећа и пријатеље школе, поздравила је и пожелела свима добродошлицу на скуп поводом Дана школе, директорица школе „Вук Караџић“, Слађана Фићовић.

„Снага једног човека огледа се у породици, а снага једног колектива у заједништву. Данашње окупљање зато и јесте битно, јер показујемо своју заједницу у слози. Две хиљаде двадесет друга година није јубиларна, али је по нечему посебна, то је година предаха од свих оних дешавања о којима нећемо сада причати и страшног времена изолације. Пред нама су изазови које не креирамо ми , али и константна борба на пољу васпитања младих, а млади су наша снага и наша нада“, рекла је Фићовић.

Она је истакла да је велики број ђака стицао знање у овој школи али исто тако велики број наставника је уткао знање тим истим ђацима. Успешни људи су постали, и отишли у свет, из ових наших клупа, а ми смо остали да учимо наредне генерације. Фићовић  је подсетила на лик и дело Вука Караџића, чије има ова школа са поносом носи. Навела је све оно што о Вуку Караџићу знамо, али истовремено с поносом најавила оно , нешто другачије, гледано из друге перспективе са искључиво племенитим и хуманим мотивима, што су ученици и „Тим за прередбе“ припремили и приредили публици.

Честитала је свима Дан школе и пожелела да и ове школске године, школа буде место где ће се такмичити, знање, посвећеност, љубав и искуство. Захвалила се студентима и професорима призренске Богословије који су учешћем у програму увеличали прославу Дана школе. Након уручења захвалница, председнику општине Звечан Ивану Тодосијевићу, градоначелнику у оставци Драгиши Миловићу, начелнику школске управе Министарства просвете Ивану Запорошцу, начелници Одељења школске управе општине Звечан Љиљани Аксентијевић и осталима који су у протеклом периоду подржавали и помагали ову образовну установу, присутнима се обратио заменик ректора Богословског факултета у Призрену јеромонах Исидор.

„Трудите се пре свега да будете поштени, добри и честити а уз то ако можете да будете и одлични ђаци онда је то изузетно добро.Трудите се да будете достојни ученици Светога Саве. Он је поставио темеље на којима су сви касније радили. И ако будете поставили добре темеље, ако будете знали ко сте и шта треба чинити, лако ћете моћи и да понешто исправљате као што је то чинио Вук Караџић о коме говоримо и којим поводом смо овде и окупљени. Значи, ако будете утемељени онда ћете моћи и друге да исправљате“ рекао је на крају и честитао Дан школе уз жељу да истрајавају и буду  на корист народа и своје отаџбине.

Деци су поводом Дана школе, упућене речи подршке, разумевања и савета да постану добри и честити људи, да наставе да негују дугу традицију квалитетног образовања и васпитања у звечанској школи „Вук Караџић“ заједно са њиховим наставницима, а они су на најлепши могући начин публици приредили квалитетан уметнички програм који ће се дуго памтити.

Извор: Радио Митровица север;

Повезани чланци

Skip to content