Владика Теодосије освештао цркву Усековање Св. Јована Претече у Великом Рудару

by Marko R

Владика решко-призренски и косовско-метохијски Теодосије освештао је храм посвећен Усековању Светог Јована крститеља у Великом Рудару уз саслужење монаштва и свештенства епархије у присуству великог броја верника.

“Нема радоснијег дана него да се Господ удостојио да осветимо храм њему у славу подигнут и његовим светим, и да освештамо жртвеник на коме ћемо приносити пречасне дарове. Ево нас мало стадо Христово, напаћено, намучено и од многих у свету угњетавано, заиста Господ нас је обдарио великим даром, а то све жртвом и љубављу добрих људи, који су несебично принели од себе Богу и светима”, рекао је владика Теодосије.

Сваки детаљ на храму јесте израз љубави оних који су окренути Духом Светим почели обнову овог храма, а све да би се овде сабирали, Богу молитву приносили и себе освећивали, рекао је владика.

“Да не будемо малодушни, да не будемо страшљиви, већ да се угледамо на наше свете претке који су до крви, до мучења, до смрти били одану Богу, својој вери и ономе што су примили и наследили и одржали”, рекао је у беседи владика.

Ивану Тодосијевићу, председнику Привременог органа Општине Звечан Свети архијерејски синод Српске православне цркве доделио је високо одликовање “Орден Светог Краља Милутина” за делатну љубав према светој мајци цркви, нарочито показаној током изградње цркве Светог апостола Луке у селу Грабовац и цркве Усековање главе Светога Јована Претече у селу Велико Рударе, као и током фрескописања цркве Светог великомученика Георгије. Одликовање је потписао патријарх Порфирије.

Владика Теодосије доделио је две грамате Милану Витковићу и Небојши Недељковићу “за постојану љубав према светој цркви православној и за ревност према храму божијем и његовом благољепију”.
Председник Привременог органа Општине Звечан Иван Тодосијевић рекао је да у “Рудару поново звоне звона, после векова тишине”. “И ја се надам да ће од сада па занавек тако бити и да ће ово бити место нашег саборовања”.

“И када је најтеже било српском народу, наша црква православна је била ту да нас сакупи, сабере, да нам да снаге, да нас научи како да будемо стрпљиви, јединствени и сложни, јер управо то стрпљење у времену које је пред нама ће нам бити најпотребније”, рекао је Тодосијевић.
Након освећења храмова у Грабовцу и Великом Рудару, Тодосијевић је изразио наду да ће се у скорије време освештати и црква у Србовцу.
“То је још један показатељ да српски народ чврсто опредељен да остане и опстане на овој светој српској земљи, а ако будемо у свакој српској средини саградили по један храм то ће бити темље нашег опстанка и останка овде на овој светој српској земљи”, истакао је Тодосијевић.
Захвалнице су добили и заслужни појединци

Извор: Радио Косовска Митровица

Повезани чланци

Skip to content