Владика Теодосије освештао храм Светог Луке у селу Грабовцу

by Marko R

У селу Грабовац на подручју општине Звечан, у оквиру свете архијерејске литургије коју је служио владика Рашко – призренски и косовско – метохијски Теодосије, освештан је новосаграђени храм посвећен Светом апостолу и јеванђелисти Луки.

Обраћајући се верницима окупљеним овим свечаним поводом, владика Теодосије је подсетио на први јерусалимски храм, који је у славу Богу Сведржитељу, подигао Соломон, син Давидов. Додао је да је велики дар божји и благослов, да и ми, у ово наше време, можемо да подижемо храмове у којима ће како је рекао “обитавати Господ” који се не може сместити ни у целу васељену.

“Али Господ снисходи људима, Господ све чини што је за наше спасење, и прима наш дар, наш жртвеник. Чини га светим местом, где обитава слава његова” поручио је владика Теодосије

Говорећи о Светом Луки коме је посећена ова светиња, владика је напоменуо да је он био уметник – писац и сликар пун љубави према Богу, па је тако он био тај који је описао живот Христов у Јеванђељу и израдио прву икону Мајке Божје.

“И овај храм јесте дело руку мајстора и свих оних који су приложили од себе, одвојили, да би се он завршио. Бог зна њихова имена и нећемо их поименице помињати. То и ви добро знате, на челу са оцем Богомиром (Стевићем) кога смо већ одликовали напрсним крстом и немамо чиме више да га одликујемо… Али није ни добро да примимо све овде, на земљи. Треба нешто оставити и да буде награда на небу” рекао је владика.

На крају је истакао да је ово дан који је Господ дао да се радујемо, да ничу храмови, да се рађају деца, а ми да будемо верни нашем предању и овој светој косовско-метохијској земљи.

Поред великог броја верника, литургији су присуствовали и помоћници директора Канцеларије за Косово и Метохију Душица Николић и Борислав Тајић као и председник ПО општине Звечан Иван Тодосијевић који је истакао да је ово свечан и срећан дан не само за мештане Грабовца, мештане општине Звечан већ за сав верујући народ на простору КиМ.

Владика Теодосије одликовао је Витомира Јокића и Драгана Милићевића из Грабовца граматама за како се каже у образложењу “постојану љубав према светој вери православној и за ревност према храму божјем и његовом благољепију”.

Извор: Радио Косовска Митровица

Повезани чланци

Skip to content