Преминула игуманија манастира Соколица, мати Макарија

by Marko R

Игуманија манастира Соколица код Звечана, мати Макарија (Обрадовић), преминула је 18. августа на Војно-медицинској академији у Београду. Она је данас, по сопственој жељи, сахрањена у манастиру Соколица, у најужем кругу, саопштено је из Епархије рашко-призренске.

Опело мати Макарије служио је епископ рашко-призренски Теодосије уз саслужење протосинђела Данила, игумана манастира Бањске, у присуству сестара манастира.

Под њеном вишедецинијском управом Манастир је не само опстао у тешким ратним и предратним временима, већ је доживео свој процват.
Покренула је школу и радионицу оконописања у манастиру и сама иконописац, бавила се писањем издавши више књига а у младости и фотографисањем. Говорила је више страних језика
Била је доктор хемијских наука и предавач на универзитету у Београду пре него што се замонашила, а потом је завршила и теолошки факултет у Солуну.

„Блаженог помена достојна мати Макарија остаће упамћена као велики прегалац молитвеног духовног живота и дугогодишњи иконописац, која је својим несебичним трудом са својим сестрама обновила манастир Пресвете Богородице у Соколици. Тихо је живела и тихо и смирено је желела да се пресели у радост Христову, који ју је примио у своје наручје уочи великог празника Преображења. Молећи се за њен вечни покој, упућујемо молбу свима онима који су је познавали и волели да се моле за њену душу. У блаженом уснућу вечни покој подај Господе уснулој слушкињи својој схи-монахињи игуманији Макарији и подари јој вечни спомен“, наводе из Епархије рашко-призренске.

Повезани чланци

Skip to content