Данас у општини Звечан потписани уговори са личним пратиоцима

by Marko R

Друштво за церебралну и дечију парализу Ивањица потписало је данас у просторијама општине Звечан уговоре са личним пратиоцима са читавог Косова и Метехоје.

Услуга “Лични пратилац детета“ је једна у низу услуга која се последњих година развија у циљу пружања подршке деци и особама са инвалидитетом. Лични пратилац помаже корисницима услуге приликом кретања, одржавања личне хигијене, исхране, облачења, учења и међусобне комуникације. У име 13 општина са Косова и Метохије, уговор је потписaла Општина Звечан у оквиру наменских трансфера које је одобрило Министарство за рад и социјална питања у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију.

“Услуга личног пратиоца почело да се реализује на Косово и Метохији од 2019 године. Сада је потписан нови уговор који ће трајати 3 месеца са умањеним износом средстава, тако да ће бити ангажовано 44 лица, два кординатора и један стручни радник са 50% ангажовања. Дакле, лични пратилац ће радити 4 сата дневно и пружати подршку деци са сметњама у развоју и инвалидитетом. Подршку лични пратилац користе деца са сметњама у развоју и инвалидитетом која похађају образовни систем установе, а подршка је усмерена на одржавање личне хигијене, кретање, храњење и комуникацију“, истиче председница Друштва ЦДП Ивањица, дефактолог Светлана Главинић.

Пружалац услиге “Лични пратилац детета“ је Друштво за церебралну и дечију парализу Ивањица, а општина Звечан је потписник уговора и са својим капацитетом, носилац је посла за све општине на територији Косова и Метохије.

Повезани чланци

Skip to content