У просторијама Привременог органа општине Звечан продужени уговори за 61 геронто-домаћицу и геронто-домаћина на Косову и Метохији

by Marko R

Геронто-домаћице и геронто-домаћини који брину о старачким домаћинствима на подручју Косова и Метохије, потписали су данас у Привременом органу општине Звечан уговоре о продужењу радног ангажмана на још седам месеци. Ради се о 61 геронто-домаћици, односно геронто-домаћину који брину о потребама 409 старих лица на подручју целог Косова и Метохије.

Радно ангажовање геронто-домаћица и геронто-домаћина заједнички је пројекат Канцеларије за Косово и Метохију, Привременог органа општине Звечан и организације „Хелп Нет“ из Београда, започет пре четири године.

„Услуга помоћи у кући пружа се на подручју Косова и Метохије већ, ево, четврту годину и велику захвалност дугујемо Општини Звечан која врши ту обједињену јавну набавку, јер би заиста било незгодно да свака општина за себе расписује тендер. У главном су овде лица која су од почетка са нама, а има и оних који су нам се придружили прошле године. Сада немамо нових, али надамо се да ће их бити у будућности“ рекла је Гордана Миловановић, председница „Центра за подршку и инклузију Хелп нет“ из Београда.

Миловановић је истакла да није исто организовати ову врсту услуге на подручју Косова и Метохије и у било ком другом граду централне Србије, али да није ни немогуће, ако постоји добра воља.

„Овде је доста разуђено, доста су удаљени корисници једни од других и живе у главном у сеоским домаћинствима. Често нам је проблем превоз, како стићи до корисника, али опет, довијамо се некако, све стигну и услуга се пружа у домовима корисника“ рекла је Миловановић и захвалила домаћицама и домаћинима али и Канцеларији за Косово и Метохију и Влади Србије који обезбеђују средства за реализацију ове идеје.

На подручју Косова и Метохије, тренутно је ангажовано 59 геронто домаћица и двојица геронто домаћина.

Испред Привременог органа општине Звечан, уговоре је уручила начелница Одељења друштвених делатности Љиљана Аксентијевић, која је захвалила у име Влади Србије као и запосленима на труду и залагању.

Извор: Радио Косовска Митровица

Повезани чланци

Skip to content