Вучић: Тодосијевић осуђен због истине,брутално кршење права

by veljko

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом правоснажне пресуде на две године затвора председнику општине Звечан Ивану Тодосијевићу због изјава о Рачку, да је у том случају брутално прекршено право на слободно мишљење и на правично суђење и позвао Европску унију да укажу Приштини да морају да се придржавају онога што су потписали и прихватили.

„Србин са севера Косова и Метохије, Иван Тодосијевић, правоснажном пресудом осуђен је на две године затвора само зато што је рекао истину. Истину о Рачку, истину о свему што се збивало српском народу“, истакао је Вучић у видео снимку објављеном на инстаграм профилу „Будућностсрбије“.

Вучић је указао да су Тодосијевића осудиле албанске судије, иако су по Бриселском споразуму морали да му суде двојица српских и један албански судија.

„Брутално и грубо је прекршено право, и на слободно мишљење и на правично суђење, које смо потписали са Албанцима и ЕУ у Бриселу. Позивам Европљане, Европску унију да позову Албанце у Приштини и да им кажу да морају да се придржавају онога што су потписали и прихватили“, истакао је Вучић.

Председник је позвао Србе на Космету да буду јединствени и уз Тодосијевића.

„Као што ћемо ми у централној Србији бити уз њега, његову породицу и цео српски народ на КиМ. Живео наш народ на Косову и Метохији, живела Србија“, поручио је Вучић.

Апелациони суд у Приштини правоснажно је осудио на две године затвора председника општине Звечан и посланика Српске листе Ивана Тодосијевића због изјава о Рачку.

Том одлуком потврђена је првостепена пресуда Основног суда у Приштини којом је Тодосијевић, који је у то време био министар администрације и локалне самоуправе, осуђен због наводног „подстицања на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију“.

Тодосијевић је о Рачку говорио 2019. године поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања обраћајући се на церемонији у Звечану, када је рекао да је повод за НАТО агресију на СР Југославију била „такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак“.

Извор: Канцеларија за КИМ

Повезани чланци

Skip to content