Петковић: Срамна пресуда Ивану Тодосијевићу

by veljko

Срамном одлуком да потврди двогодишњу казну затвора посланику Српске листе и председнику општине Звечан Ивану Тодосијевићу због изјава о Рачку, приштинско правосуђе нанело је несагледиву штету процесу помирења на Kосову и Метохији.

Овом скандалозном одлуком која није утемељена ни на праву ни на правди, опасно је нарушена безбедносна ситуација на Kосову и Метохији јер пресуда Ивану Тодосијевићу пресуда је сваком Србину који се за истину бори.

Иван Тодосијевић је рекао само оно што данас осећа и зна сваки Србин, али и свако онај коме су истина и правда на првом месту, а став о Рачку јасно и гласно је потврдио и председник Србије Александар Вучић.

Поводом ове срамне пресуде биће одржане хитне консултације Српске листе са руководством Републике Србије и наш одговор ће бити одлучан и снажан.

Овом одлуком суспендовано је право на слободу мишљења и говора и на тлу модерне Европе у 21. веку и уведен вербални деликт на простору KиМ. На овај начин се настоји да се Србима забрани право на мишљење, слободу говора и изношење истине.

Ова политичка пресуда најдиректније је кршење Бриселског споразума у тачки 10. која се односи на правосуђе, а којом је договорено да у предметима који долазе из српских средина већински одлучују судије српске националности. Међутим, у пресуди Ивану Тодосијевићу одлучивале су само судије албанске националности и у првостепеном и у другостепеном поступку. Албанци тужили, Албанци пресудили.

Пресудом Тодосијевићу наставља се прогон Срба, не само на простору Kосова и Метохије него и у региону, синхронизованим правним одлукама које имају за циљ да криминализују српски народ и окриве га за сва дешавања током деведесетих година.

То неће спречити српски народ да у свакој прилици и на сваком месту, уздигнуте главе попут Ивана Тодосијевића сведочи истину. Држава Србија ће као и до сада наставити да пружа сву потребну правну и сваку другу помоћ Ивану Тодосијевићу који се нашао на удару Приштине само зато што је Србин и што брани истину.

Извор: Канцеларија за КИМ

Повезани чланци

Skip to content