Свечаном академијом обележене три деценије постојања општине Звечан

by veljko

Свечана академија поводом Дана општине Звечан и 30 година од њеног оснивања, уприличена је данас у Дому културе „Трепча“.

Петровдан је и слава општине Звечан, која данас прославља три деценије постојања и рада.

Председник Привременог органа општине Звечан, Иван Тодосијевић, каже да та општина од свог формирања 1991. године, тежи да својим грађанима обезбеди што боље услове за рад и живот.

„Нераскидива повезаност српског народа, СПЦ и државе Србије, а све у циљу очувања српског живља на Kосову и Метохији, изнедрила је капиталне пројекте који су од виталног значаја за живот и рад наших грађана на овим просторима. С поносом истичемо да се на територији општине Звечан приводе крају радови на изградњи највећег, до сада, повратничког насеља ‘Сунчана долина’, са око 3.000 стамбених јединица“, додао је Тодосијевић.

Градоначелник Звечана, Вучина Јанковић, каже да је ова општина прерасла у „градић вредан дивљења“.

„Звечан постоји од доба Немањића, а мени је част што сам могао да допринесем да он постане онакав како га данас видите. Тренутно градимо регионалну депонију, базен за пијаћу воду, спортску халу, омладински центар и ватрогасни дом. Реконструисали смо школе, Дом здравља, водовод, канализацију, улице и расвету у центру града. Изградили смо и доделили мноштво стамбених јединица, стазу и осветљење до нашег поноса – тврђаве. У наредном периоду фокус ће нам бити на запошљавању младих и стварању нових радних места“, обећао је Јанковић.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију, Петар Петковић, поручио је да ће држава Србија наставити да помаже општину Звечан и убудуће.

„Није општина Звечан позната само по тврђави, већ по слободарском духу грађана који бране Звечан не само последњих 30 година, већ још од времена Немањића. И без обзира на то што су се понекад мењале заставе на врху звечанске тврђаве, на крају се увек вијори српска тробојка, која ће се вијорити не само наредних 30 година, већ векова. Држава Србија ће бити ту, да градимо заједно, да овде останемо, да овде рађамо децу и да бранимо наш Звечан и наше Kосово и Метохију.“

Одлуком локалне самоуправе титулу почасног грађанина Звечана понео је и председник Србије, Александар Вучић.

На Дан општине уручене су Петровданске повеље, а добили су их: Епархија рашко-призренска, Kанцеларија за Kосово и Метохију, потпредседник Српске листе Милан Радоичић, KБЦ Kосовска Митровица, проф. др Зоран Kривокапић, општина Стара Пазова и Вукан Ивановић.

Захвалнице су припале: Дому здравља у Звечану, Милосаву Гвоздовићу, Данилу Делибашићу и Наташи Аксентијевић.

Новчане награде у износу од 15.000 динара добили су ђаци генерације основних школа у општини Звечан: Богдана Васић, Страхиња Гвоздић и Лука Радосављевић.

На свечаности је уприличен пригодан културно-уметнички програм, у којем је између осталих учествовао и митровички Црквени хор „Бранислав Нушић“.

Свечаност је отворена приказивањем документарног филма о историјату и развоју општине Звечан, који је припремила ТВ „Мост“.

Пре свечане академије, додељено је 65 уговора геронто домаћицама. Трајање уговора је ограничено на осам месеци, уз могућност продужетка.

Овај пројекат се реализује у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије.

Извор: Радио Контакт плус

Повезани чланци

Skip to content