Туризам значајан развојни потенцијал Звечана

by Sanja Sevic

Понуда Туристичке организације општине Звечан у овој сезони

Летња туристичка сезона у Рајској бањи у Бањској, умногоме зависи од развоја епидемиолошке ситуације и поштовања препоручених мера од стране надлежних органа

Новооснована Туристичка организација општине Звечан настала је прошле године на основу Одлуке Привременог органа општине Звечан и сагласности Канцеларије за Косово и Метохију. Циљ ове организације је да очува и унапреди туризам на територији Звечана. Седиште ТООЗ је у оквиру хотела у бањском комплексу „Рајска бања“ у Бањској. Ово је био повод за разговор са в.д. директорком Туристичке организације Звечан, госпођом Наташом Аксентијевић. Од изградње „Рајске бање“ у Бањској и путне инфраструктуре туристичка понуда у овом крају је све разгранатија. У туризам ће се и овде још улагати, а очекују се и одговарајући приходи који ће омогућити даљи развој и још богатију понуду туристима и другим гостима.

Термоминералне воде и манастири привлачни за туристе

– Примарни ресурс за развој туризма чине природни и културни потенцијали, односно, материјално и нематеријално наслеђе. Када говоримо о природним потенцијалима треба поменути реку Ибар са притокама, термоминералне воде у Бањској, планину Рогозну и разноврсну флору и фауну.

Културни потенцијали обухватају материјално наслеђе, средњовековни град Звечан, средњевековне манастире, манастир Бањску и манастир Соколицу, манастир Девине воде, неколико археолошких локалитета и нематеријално наслеђе које чине обичаји, традиција, песме, игре и занати који су карактеристични за овај крај, рекла је Наташа Аксентијевић.

Конкретније развој туризма у општини Звечан биће усмерен ка развоју и квалитетној понуди најпре бањског и Spa&Wellness туризма, затим, културно – историјског и верског туризма, као и сеоског и руралног туризма.

Развој бањског туризма је препознат као главни носилац развоја туризма у општини Звечан. Захваљујући пројекту „Обнове бање Бањска“, односно природном богатству, термоминералним лековитим водама у Бањској и новоизграђеном здравствено – туристичком центру „Рајска бања“ створени су услови за развој бањског и Spa&Wellness туризма.

– Истакла бих да су термоминералне воде у Бањској експлоатисане још у римско доба. У средњем веку су се користиле у време владавине Стефана Уроша II Милутина. До 1999. године у бањи је боравило и до 5 000 гостију годишње. Бања је временом била запуштена, а од 2006. године, у власништву је Српске православне цркве, односно рашко – призренске епархије. Поновно активирање бање допринело је развоју не само туризма, већ и активирању локалне заједнице и економском развоју општине Звечан. Планирамо да кроз бројне активности, у наредном периоду, приближимо туристима све локалитете који су од значаја за развој туризма и тако их приближимо и учинимо доступним уз понуду додатних садржаја на самим локалитетима, истиче Наташа Аксентијевић.

Општина Звечан има богато природно наслеђе тако да се у ТО Звечан размишља и о развоју еко туризма. Еколошки туризам је, данас у условима када је животна средина угрожена, све популарнији. Ево шта о томе каже наша саговорница:

Лековита бања помаже код стерилитета

– За развој еко туризма у нашој општини постоје услови, али су потребни и конкрети пројекти, циљ је да се свакако очува животна средина, односно, да се очувају природни ресурси. Планина Рогозна је вредан природни потенцијал, са богатом флором и фауном, тако да постоје услови и за развој излетничког и викенд туризма, где се могу организовати разне едукативне пешачке туре, уз промоцију здравог начина живота и природних вредности овог краја. У ТООЗ планирају да анимирају понуду и путем садржаја о лековитости бањске воде која помаже у лечењу кожних, реуматских и гинеколошких обољења, нарочито стерилитета. Ово су чињенице које говоре да је пројекат Обнове бање Бањска од изузетне важности, не само за општину Звечан, већ и за шире окружење.

– Комплекс базена на отвореном обухвата пливачки базен са санитарном водом и дечији пливачки базен, као и пратеће садржаје. У оквиру комплекса „Рајске бања“ створени су услови за одмор и рекреацију, релаксацију и уживање са циљем очувања здравих животних навика и одржавање доброг здравственог стања, напомиње наша саговорница.

Разноврсност садржаја и туристичке понуде је свакако од велике важности за привлачење туриста.Управо се из тих разлога наставило са инфраструктурним улагањем у насељу Бањска, како би се створили услови за даљи развој туризма за који је неопходно да постоји одговарајућа инфраструктура али и супраструктура.

– Летња туристичка сезона у Рајској бањи, умногоме зависи од развоја саме епидемиолошке ситуације и поштовања препоручених мера од стране надлежних органа. Таква је ситуација, не само у општини Звечан, већ и у читавом окружењу. Искрено верујем да се назире крај, односно, стабилизација стања и боља епидемиолошка ситуација која ће омогућити да се туристичка сезона у Рајској бањи несметано одвија, без ограничења рада и рада са смањеним капацитетом. У сваком случају, Рајска бања је комплекс који има услове за рад током целе године.

У зависности од епидемиолошке ситуације, могу се очекивати највише домаћи госте, односно посетиоце из општине Звечан, али и суседних општина – Косовске Митровице, Лепосавића и Зубиног Потока. Морам да напоменем да исто тако влада велико интересовање посетиоца и из других градова широм Србије. Неки од њих су већ боравили у Рајској бањи и захваљујући изузетној услузи, смештају и пријатном боравку одавде су понели позитивне утиске, па су то главни разлози због којих желе поново да бораве у Рајској бањи. Са друге стране, број гостију који долази због лечења или побољшавања свог здравственог стања, односно они којима одговара лековита бањска вода је константан, рекла је на крају Наташа Аксентијевић. 

Извор: http://jedinstvo.rs/turizam-znacajan-razvojni-potencijal-zvecana/

Повезани чланци

Skip to content