Петар Петковић уручио рендген апарат за Дом здравља Звечан

by Sanja Sevic

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић започео је дводневну посету Косову и Метохији обиласком Дома здравља у Звечану где је разговарао са директором ове установе Иваном Васићем и осталим руководством.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је Дому здравља Звечан уручио рендген апарат, а најавио је да ће Канцеларија ускоро обезбедити и санитетско возило за потребе ове установе.

“О опремљености, условима и квалитету рада, Дом здравља у Звечану се по ничему не разликује од било ког дома здравља у Београду. То говори колико држава Србија помаже здравство на Косову и Метохији и колико ће помагати у наредном периоду. Канцеларија за Косово и Метохију, заједно са Министарством здравља чини све да помогне нашим лекарима, медицинским сестрама и осталом особљу, управо због тога што су наши лекари и медицинске сестре прави хероји и на првој линији одбране живота у борби против короне. Ја сам данас дошао да уручим рендген апарат, који ће помоћи Дому здравља а ускоро стиже и ново возило, које је обезбедила Канцеларија за Косово и Метохију. То само говори да улажемо у овај дом здравља али и у остале здравствене институције на Косову и Метохији” рекао је Петковић.

Он је најавио да ће, захваљујући иницијативи председника Србије Александра Вучића, Клинички центар у Косовској Митровици у скоријој будућности бити комплетно реконструисан као и да се креће са изградњом нове болнице у Грачаници.

“Напоменуо бих да, захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и његовој личној иницијативи, крећемо у реконструкцију Клиничког центра у Косовској Митровици и изградњу нове болнице у Грачаници. До сада смо успели да запослимо преко 200 медицинских сестара и преко 70 лекара а биће расписан конкурс за додатних 40 медицинских сестара. То све говори да желимо да помогнемо нашем народу на Косову и Метохији, да имају квалитетно здравство, да имају исте могућности као што имају наши људи у централној Србији” наводи Петковић.

Петковић је позвао грађане да се одазову процесу вакцинације и истиче да је превоз до Рашке, Куршумлије и Бујановца обезбедила Канцеларија за Косово и Метохију.

“Ово је додатна прилика да позовем све наше људе у српским срединама на Косову и Метохији да се одазову процесу вакцинације, овде у Дому здравља Звечан али и у свакој установи . Наши људи могу да се пријаве а Канцеларија за Косово и Метохију до три тачке где вршимо вакцинацију, у Рашки, Куршумлији и Бујановцу” рекао је Петковић.

Директор Дома здравља Звечан Иван Васић захвалио се на урученој донацији и још једном позвао грађане да се вакцинишу.

“Искористио бих прилику да се у име Дома здравља Звечан и у своје лично име захвалим на посети директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића и о вредној донацији коју нам је уручио овог пута. Ради се о дигиталном рендген апарату и о санитетском возилу. Ово је потврда и представља континуитет бриге наше државе Србије и Канцеларије за Косово и Метохију за сво српско становништво на Косову и Метохији. Искористио бих прилику да и ја позовем грађане на простору Косова и Метохије да искористе прилику која им је пружена, да се вакцинишу, јер је то једини начин да превазиђемо ову пошаст и да нам се животи врате у нормалне токове” рекао је Васић.

Састанку су присуствовали председник Српске листе Горан Ракић, потпредседник Игор Симић, председник Привременог органа општине Иван Тодосијевић и градоначелник Звечана Вучина Јанковић.

У наставку своје посете директор Канцеларије за КиМ обишао је радове на изградњи куће породице Вуковић у Житковцу, која има десеторо деце.

Породица Вуковић је расељена 1999. године из Србице, а средства за њихову породичну кућу у Житковцу обезбедила је Канцеларија за Косово и Метохију уз помоћ Епархије рашко-призренске.

Далибор Вуковић, отац десеторо малишана, захвалио се Канцеларији за КиМ као и Епархији рашко-призренској на указаној помоћи и изградњи куће.

“Захвалио бих се директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу на љубави коју исказује према нама и нашој породици. Захвалио бих се и нашој држави Србији која мисли на нас који смо на Косову и Метохији, као и председнику Привременог органа општине Звечан Ивану Тодосијевићу и градоначелнику Звечана Вучини Јанковићу. Велика је милост ових људи и велика је љубав била. Владики Теодосију желимо да брзо оздрави и његова милост је невероватна и указао нам је част да посети нашу породицу и деци обезбеди стипендију. Желимо му брз опоравак и дуго здравље и да надаље управља овом епархијом. Најбитнија ми је љубав људи који су се сетили мене и моје породице. У једном стану породица од 12 чланова тешко живи али сада ћемо да имамо много више простора. Деца сада имају простора да се играју, помажу ми око пољских радова, око животиња и онда су корисни и мени и њима и успут науче многе ствари, тако да је изградња ове куће врло значајна за нас. Свакоме бих пожелео овакву љубав” рекао је Вуковић.

Након посете породици Вуковић, Петковић је у насељу Бањска обишао радове на изградњи стамбене зграде са дванаест станова, која је намењена збрињавању младих брачних парова.

Извор и фото: Радио Косовска Митровица

Повезани чланци

Skip to content