Хуманитарни базар за Наташу и Дарију данас у Звечану

by Sanja Sevic

Хуманитарни базар у циљу прикупљања средстава за лечење Дарије Антовић из Звечана и Наташе Стојановић из села Босце у Каменици организује се данас у Звечану на платоу испред поште, у периоду од 10 до 16 часова.

Наташа је трогодишња девојчица, која је седма по реду рођења, од осморо деце, колико броји породица Стојановић из села Босце у општини Косовска Каменица.

Борбу Наташиних родитеља да прехране породицу од социјалне помоћи отежава чињеница да се мала Наташа од рођења бори са више дијагноза.

Наташа има дечију парализу, урођену срчану ману, нападе гушења, анемију, страбизам хипотонију мишића, не седи, не хода, не говори… Испољава алергију на већину намирница и једе само кашасту храну.

Њене старије сестре је стално носе јер нема чак ни колица.

Још један проблем који их је погодио је лоше психичко стање мајке, па су све обавезе око куће и породице пале на плећа најстарије Јелене (17).

Трошкови за Наташину храну, лекове, пелене и остале потрепштине су превисоки за ову породицу.

Услед продуженог порођаја, Дарија (2008) је била дужи период без кисеоника. Након тога проводи 21 дан у инкубатору. Дијагностикована јој је церебрална парализа и епилепсија.

У првим месецима није било јасних знакова обољења, касније, како се као беба развијала, код родитеља се јавила сумња јер је Дарија имала потешкоћа са држањем, равнотежом, недовољно усклађеним покретима због слабости мишића и слабом реакцијом на околину.

Први епилептични напад је имала са шест година, при ком је имала грчеве тела и пену на устима. Напад је трајао готово 4 минута. Од тада је под терапијом, напади се јављају ређе, углавном у сну.

Дарија је интелектуално очувана, говори, не хода, и не седи дуго самостално. Предстоји јој дуготрајан процес који се састоји од операција, рехабилитација, помагала и даљег лечења за које је породица исцрпела сва новчана средства.

Позивају се сви хумани људи а који су у прилици да помогну да ове две девојчице победе у борби са болестима и да им се на овај начин заједничким снагама пружи шанса за срећније детињство.

„Пут ка њиховом оздрављењу није нимало лак. Од рођења ове девојчице се боре са озбиљним дијагнозама и неопходна су им новчана средства за даље лечење“, наводе организатори.

Извор: Коссев

Повезани чланци

Skip to content