Тодосијевић: Најтеже у Грабовцу и Рудару; Општина и Канцеларија за КиМ ће помоћи становништву у отклањању штете

by Sanja Sevic

Због обилних киша и наглог топљења снега, Ибар се на територији општине Звечан излио из корита. Највећу штету претрпела су домаћинства у месним заједницама Грабовац и Рударе, а према речима председникa Привременог органа ове општине Иванa Тодосијевићa, кризни штаб је формиран, све расположиве екипе су на терену, помажу мештанима, а помоћ ће у санацији штете, упутити и Општина Звечан и Канцеларија за Косово и Метохију.

“Нажалост, стање није добро. У Грабовцу имамо, слободно могу да кажем, 100% пољопривредног земљишта које је поплављено. Угрожене су и куће које се налазе ближе реци, а у Рудару је вода продрла до првих кућа код моста. Екипа Ватрогасне јединице је на терену, однели смо већ одређену количину џакова са песком како би се спречило даље продирање воде у домаћинства” рекао је председник Привременог органа Општине Звечан.

Сви припадници Ватрогасне јединице су на терену, радници ЈКСП Звечан су са њима, а ако буде било потребе, Тодосијевић упућује апел грађанству да буде у приправности и пружи помоћ екипама на терену.

Тодосијевић је напоменуо да је јутрос дошло до већег дотока воде са језера Газиводе, што је додатно подигло ниво Ибра, али је у току дана након разговора са надлежнима у хидроцентрали, доток смањен са 60 на 20 кубика, што је минимум за одржавање енергетског система.

Велики је доток воде и из Ситнице и Лаба, који проузрокују поплаве и на централном Косову и Метохији, каже Тодосијевић.

“Оно што може донекле да умири и мештане и мене, јесте информација коју сам добио у разговору са надлежнима у општинама Вучитрн и Прилужје, где су ми рекли да је Ситница метар у опадању, а и Лаб, и ја се надам да ће током дана доћи и до стагнације водостаја Ибра” рекао је Тодосијевић.

Због поплава на територији Звечана, општина је јуче формирала Кризни штаб. Пред сутрашње заседање штаба, општинска екипа је јутрос обишла сва поплављена домаћинства и направила фото-докумeнтацију.

“Сутра ћемо имати заседање Кризног штаба, видети колика су финансијска средства потребна за санацију и оно што могу да обећам је да ће и Општина Звечан и Канцеларија за КиМ чији су представници са нама на терену, учинити све да се штета надокнади” поручио је Тодосијевић.

Ипак, иако су временски услови главни окидач за овакву ситуацију, Тодосијевић наглашава да нису једини.

“Људски фактор чини да имамо овакву ситуацију. Непланско одлагање разног материјала поред река и активности које нису предвиђене за приобаље, су утицали на то да имамо ситуацију каква је данас” .

Саобраћај се на територији Звечана обавља без проблема.

Извор: Радио Косовска Митровица

Повезани чланци

Skip to content