Ибар се излио и поплавио приобална имања у Грабовцу и околним селима

by Sanja Sevic

Због оболних падавина и отапања снега на територији општине Звечан у селу Грабовац, Ибар се излио и поплавио приобална имања. Обрадиво земљиште, које се налази непосредно уз обалу реке, је потопљено, али домаћинства за сада нису угрожена.

Мештани села Грабовац се више пута годишње  суочавају са поплавамa. Након сваке обилније кише или отапања снега њихове њиве и баште су пототљене. Они су забринути, али се надају да ће се проблем са коритом реке Ибар решити што пре.

Славиша Коцић из села Грабовац каже да кад год дође до отапања снега у сливу реке Ситнице они имају проблема са поплавама, а штете су огромне.

У општини Звечан објашњавају да до проблема долази због људског фактора, а да они предузимају све могуће мере како би се ситуацијa променила.

„Реке које се уливају у Ситницу су у порасту тако да је и Ибар изашао из корита. Поред Грабовца река се излила и у Рудару. Ми пратимо ситуацију, дежурна служба Цивилне заштите и ватрогасне јединице су 24 часа на терену. Синоћ од 20 часова па до јутрос Ибар је нарастао за 1 метар. Излиле су се и планинске реке. Кориљачка и Бањска река су се излиле и ту је било интервенција. Екипе ће и даље бити на терену, и ја сада идем у обилазак“, рекао је председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић.

Општина Звечан у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију у току ове године планира изградњу насипа који би решио проблем изливања реке Ибар.

Извор: ТВ Мост

Повезани чланци

Skip to content