Тодосијевић: Капитални пројекти на добробит свим грађанима

by Sanja Sevic

У „Сунчаној долини“, највећем повратничком насељу, 265 стамбених објеката до пролећа биће сто посто усељиво – казао је председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић. „Рајска бања“, рај за туристе и домаће посетиоце.

Највеће насеље намењено повратницима на Косово и Метохију и простире се на површини 14,7 хектара, док шира локација обухвата 24,5 хектара је „Сунчана долина“.

„Општина Звечан је и ове 2020. године била једно велико градилиште и што можемо са поносом да истакнемо, средства за реализацију свих тих великих инфраструктурних пројеката су дошла од стране Канцеларије за Косово и Метохију, од стране наше владе, Владе Републике Србије и председника Александра Вучића чија је и идеја била да се крене и са реализацијом пројеката попут „Рајске бање“ и „Сунчане долине“,“ рекао нам је на почетку разговора председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић.

„СУНЧАНА ДОЛИНА“
– Сад имамо, већ, негде 265 стамбених објеката који ће до пролећа бити сто посто усељиви. Ми смо, заједно са Епархијом рашко-призренском, у току ове године расписали конкурс за доделу 80 стамбених јединица у првој фази. Комисија је одрадила свој део посла и важно је напоменути, главни критеријум је био да станове у „Сунчаној долини“ могу добити само људи који су живели на територији КиМ, дакле искључиво повратници, људи који нису продали ништа од имовине на Косову и Метохији. Ранг листа је направљена и људи су добили стамбене јединице, чека се на усељење – казао је Тодосијевић.

Оно што је остало да се уради у 2021. години, пре усељења у ово насеље, јесу неки инфраструктурни радови, пре свега да се доведе технички исправна вода за пиће.

– Кабинет градоначелника ради још један резервоар од 2.000 кубика, а Канцеларија за Косово и Метохију је уплатила средства за изградњу „бајпаса“, односно повезивање резервора од места докле нам је дошла вода из Газивода са тим новим резервоаром и једним који већ имамо на Малом Звечану. Значи цело насеље „Сунчана долина“, Мали Звечан, онда насеље где су тренутно интерно расељени из Свињара и цело насеље Звечан ће бити стабилни по питању водоснабдевања. И ја се надам, и очекујем до априла месеца 2021. ће и тај део посла бити завршен када ће насеље бити апсолутно спремно да прими прве становнике – прецизирао је Тодосијевић.

У вези са овим насељем Тодосијевић је додао да је у њему кренула и изградња нове зграде за ТВ „Мост“ из Звечана. Вредност радова је око 104 милиона динара и око 20 милиона за опремање саме телевизије и, како нам је рекао Тодосијевић, нада се да ће и тај део посла бити завршен у првој половини 2021. године.

ПРОЦВАТ БАЊСКЕ НАКОН 40 ГОДИНА
Други капитални пројекaт јесте насеље Бањска и Здравствено-туристички комплекс „Рајска бања у којем је неколко великих фаза завршено и који увелико ради.

– Круна прве фазе је било отварање отворених базена, затим смо урадили Спа и Велнес центар, потом је урађен Визиторски центар. Могу да кажем да сада, тренутно, у Бањској ради негде око 56 младих људи и 98 посто радне снаге је из саме Месне зајднице Бањска. Значи, циљ нам је био да оживимо поново Бањску, да задржимо младе брачне парове који ће и даље тамо живети и да школа пословна која ради у Бањској и даље живи.

Имали смо нажалост проблема, видите да је и у целом свету тако по питању короне која је погодила највише туристичку грану. Сезона је кренула лепо, негде јуна месеца када је по питању епидемије била мало релаксиранија ситуација. Смештајни капацитети били су 40-50 посто попуњени, долазили су наши људи из Београда, враћали се. После тога због епидемијске ситуације и полицијског часа смо се поново затворили, али смо и поред свега тога одржали сва радна места, људи и даље раде – казао је Тодосијевић и истакао велику помоћ Канцеларије за КиМ и по питању даљег упошљавања радника, где ће одређени број радника бити на државном буџету.

– Јесте мало специфична ситуација код нас и због те специфичности Канцеларија је изашла у сусрет и одобриће нам упошљавање одређеног броја радника – рекао је Тодосијевић. Са ширењем „Рајске бање“ се није стало. Ове године, 20. јуна положен је камен темељац за изградњу Гарни-спа хотела у насељу Бањска и радови иду планираном динамиком. Према речима председника Привременог органа, у току 2021. следи пуштање у рад тог хотела са 10 студија и 4 апартмана, чија је корисна површина преко хиљаду квадрата.

– Аплицираћемо у току следеће године за наставак, за другу фазу која ће обухватити тај здравствени део стационарског типа и где ће гости бање моћи да приме сву медицинску помоћ – прецизирао је Тодосијевић.

ОСНОВАНА ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА

Звечан је историјско место, опевано у епским песмама. О дугој историји Срба, рекли би одувек, на овом подручју сведоче бројни културно-историјски споменици и светиње. Три средњовековне грађевине – манастири Бањска и Соколица и тврђава Звечан, манастир Девине Воде и још 10 цркава налазе се на територији ове општине, као и Бања Бањска чији први трагови сежу дубоко у прошлост.

– Оно што може да буде окосница развоја општине Звечан свакако јесте туризам – казао је председник Привременог органа општине Звечан, Иван Тодосијевић. Ове године, на основу одлуке Привременог органа основана је туристичка организација општине Звечан која има за циљ промоцију туризма и привлачење гостију са стране. У оквиру Туристичке организације ради и инфо-центар у Бањској где туристи могу у сваком тренутку да добију одређене информације. Поред тога, у 2020. години готово све цркве на територији општине су реновиране или је нешто урађено у њима. Иницијатива је потекла од председника Привременог органа, који је уз Општину и донацију „Делија“, уложио и лична средства.

– У селу Рударе, на темељима цркве која датира од пре Косовског боја, изграђен је нови храм са звоником и први пут после Косовског боја ту поново звоне звона. Црква је и комплетно фрескописа – казао је Тодосијевић.

– Сам Храм Светог Ђорђа у центру општине је комплетно осликан, замењена су врата. Општина је купила иконостасе за цркве у Грабовцу и Србовцу и финансирала део радова за обнову цркве у Жеровници, затим део радова на уређењу порте цркве у Бановом Долу. Финансирали смо неке радове у манастиру Соколица, неке радове у манастиру Бањска, Девиним Водама. Оно што нас чека у току наредне године јесте обнова спољашње фасаде некада одрађена од камених плоча које сада пуштају воду и да би се заштитиле фреске унутра мора да се одради поново – навео је Тодосијевић.

2021. ГОДИНА ДУПЛОГ ЈУБИЛЕЈА

У сусрет Новој години, председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић, каже да ће 2021. година у општини Звечан бити година дуплог јубилеја.

– Први велики јубилеј јесте седам векова од упокојења Краља Милутина и већ јануара месеца па током целе године, е сад све у зависности како буде налагала епидемијска ситуација, одржаваће се и одређене културне манифестације у самој порти манастира Бањска и у општини Звечан. Други велики јубилеј јесте 30 година од формирања Општине Звечан, на Петровдан, 12. јула, тако да ћемо та два јубилеја спојити у један и са поносом могу да истакнем да ћемо у току 2021. имати шта и да покажемо становништву, и имати чиме да се похвалимо – казао је Тодосијевић.

СТАНОГРАДЊА И ГРАЂЕВИНСКИ ПАКЕТИ
У самом центру Звечана завршава се друга зграда са 39 станова и у току наредне године уследиће расподела тих станова.

– Видећемо која категорија становништва ће моћи да аплицира, раније је потписан уговор са Универзитетом да зграда буде пола Општини Звечан, пола Универзитету, где смо у фази договора са њима коликe су њихови потребе, колике су наше, па ћемо наћи неки заједнички језик око саме расподеле – објаснио је наш саговорник. Ове године су изграђене још четири зграде са по 12 станова, две су подељене, за трећу је завршен конкурс а за четврту треба да се распише конкурс, у току следеће године ће те две зграде бити завршене.

– Пре пар дана добили смо средства из Канцеларије у износу око 45 милиона за изградњу још једне зграде у самом насељу Бањска. Чекамо да се заврши јавна набавка и да се крене са тим делом посла. У Бањској смо 2013. године, такође изградили једну стамбену зграду. То је било прво улагање у Бањску после, можда, 40 година – навео је Тодосијевић. У овој години купљен је и један трафо за насеље Бањска, који ће користити за саму бању и за манастир.
Говорећи о инфраструктурним радовима он наводи и асфалтирање пута у селу Лозиште, као и то да је изграђено пар кућа за социјално угрожене породице, затим три штале, а такође, подељена је помоћ у грађевинском материјалу у вредности око 60 милиона динара, којом је било обухваћено око 80 породичних домаћинстава.

– Они су добили изузетно вредне грађевинске пакете. Најнижи је био 250 хиљада па до два милиона динара, у зависности од потреба – казао је Тодосијевић. У циљу да се помогне сваком појединцу, нарочито младима, да се обезбеди егзистенција, у сарадњи са Националном службом запошљавања, кроз разне програме радно је ангажован већи број младих људи. Реч је о програмима попут обављања стручне праксе, јавних радова и осталих за шта је преко НСЗ обезбеђено 3.330.000 динара, а Општина је учествовала са милион динара. Тодосијевић је казао да су и ове године посебну пажњу посветили најосетљивијим категоријама становништва. На пример, поклонили су таблет рачунаре деци са посебним потребама са територије општине а подржали су и Удружење родитеља деце са посебним потребама „Подржи ме“, за које су припремили и празничне пакетиће. Што се тиче планова за наредну годину, Тодосијевић је рекао да ће свакако наставити са поменутим активностима. – Желео бих да истакнем добру сарадњу са градоначелником и кабинетом градоначелника наше општине. Они су имали одређен број инфраструктурних пројеката.

– Улице су нам у доста лошем стању, јер смо дали акценат да се ове године уради сва подземна инсталација, канализација, водоводне цеви и све остало а следеће године, чим временски услови буду дозволили, радићемо на асфалтирању свих тих улица у општини Звечан. Тако да прославу 30 година општине Звечан, 12. јула на Петровдан, дочекамо у најбољем светлу. Једна улица, Цара Душана је већ асфалтирана, то је радио кабинет градоначелника. За следећу годину, ми смо добили средства да се асфалтира улица од кружног тока према насељу „Сунчана долина“ и део око насеља Мали Звечан, то ће бити реконструкција апсолутно целе те саобраћајнице. Затим, реконструкција осталих саобраћајница у самом насељу Звечан, тако да ће бити много радова и следеће године – навео је наш саговорник. Не можемо а да на крају и ове приче не поменемо COVID – 19 и борбу против овог вируса која се свакодневно води и у општини Звечан од марта месеца, када је формиран и Кризни штаб. Отворена је COVID – амбуланата и организован превоз лица са симптомима вируса COVID -19 до Здрaвственог центра у Косовској Митровици. Тодосијевић посебно похваљује рад волонтера.

– Марта, априла кад је кренула епидемија, када смо малтене били закључани због полицијског часа, похвалио бих рад волонтера где смо у сваком тренутку имали 30 до 40 младих људи који су учествовали у расподели пакета хране, пакета хемије и сам сам обилазио све те породице. Имали смо медицинску екипу из „Рајске бање“ која је све те породице обилазила. И овом приликом Тодосијевић је позвао грађане на стрпљење и на придржавање епидемијских мера које прописује струка, како би из ове борбе изашли као победници.

ЕПИЦЕНТАР УЛАГАЊА

Имали смо онај први инвестициони циклус из 2018. године, где, малтене, све што смо аплицирали је и прошло, затим и у 2019. и 2020. Упркос великим новчаним издацима које је држава Србија морала да издвоји за санирање последица од вируса COVID – 19 и свих осталих ствари, ја мислим да ниједан динар нису закинули када је у питању Косово и Метохија. Пре свега мислим на општину Звечан, а ми смо имали, да кажем, ту срећу да будемо малтене епицентар улагања – истакао је Тодосијевић.

Извор: ЈЕДИНСТВО

Повезани чланци

Skip to content