Епископ Теодосије: Важно је да радимо заједно, сачувати наслеђено и надоместити оно што недостаје

by Sanja Sevic

Веома је важно да радимо заједно, јер у овом времену треба сачувати све оно што смо примили, што смо наследили и не само то сачувати већ и надоместити оно што недостаје, поручио је данас епископ рашко-призренски Теодосије, након сусрета са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем у манастиру Бањска у општини Звечан.

Посета представника Канцеларије за КиМ је охрабрење свима нама да у континуитету наставимо заштиту нашег културног и духовног наслеђа на овим светим просторима, рекао је владика Теодосије.

Према његовим речима, протеклих година је много тога урађено и од стране Епархије,цркве, али и уз помоћ Владе Републике Србије, нарочито Канцеларије за КиМ.

“Пример је Бањска, која је добила ново рухо, ново одело и ако Бог да, наставићемо не само са Бањском, него и са Богородицом Љевишком, са Грачаницом, са Дечанима, са Патријаршијом и свим другим манастирима који су симбол нашег опстанка, идентитета на овим просторима. Потребно је да заједно чинимо оно што је до нас, а уз то да нам Бог помогне на овом добром делу”, истакао је владика Теодосије.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је нагласио да држава Србија и СПЦ представљају два несаломива стуба српског опстанка на КиМ, те да тај однос цркве и државе представља важно везивно ткиво за српски народ на овом подручју.

То значи, казао је Петковић, да ћемо ми и у наредном периоду чинити све што је до нас да као Влада Републике Србије, подржимо СПЦ и Епархију рашко – призренску овде на КиМ, кроз различите пројекте.

“Јако је важно да овде на КиМ сачувамо нашу веру, наше постојање, нашу културу, јер тако чувамо и сопствени идентитет. Имајући све то у виду, Канцеларија за КиМ ће и у наредном периоду да помаже обнову, изградњу цркава, манастира, конака, парохијских домова, да помажемo и пољопривреду, заправо да чинимо све што је до нас како би постојање ЕРП у наредном периоду могло да буде још боље и снажније, да заједничким молитвама и снагом нашег народа овде трајемо и у будућности”, подвукао је Петковић.

И у наредном периоду ћемо наставити да помажући нашу цркву, заправо помажемо и наш опстанак и наш народ, али и јачамо и снажимо сопствени идентитет, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Извор: Радио Контакт Плус

Фото: Kossev

Повезани чланци

Skip to content