Општина Звечан на 42. Међународном сајму туризма у Београду

by Sanja Sevic

На 42. Међународном сајму туризма, другог дана сајма у Београду, општина Звечан представила је своје туристичке и културне потенцијале. Презентација општине Звечан почела је нумером певачке групе Куд-а Звечан.

На самом почетку, свим присутнима се обратио и пожелео добродошлицу Председник Привременог органа Општине Звечан, Иван Тодосијевић.
„Добар дан свима! Част ми је што имам прилику ове године да вам се обратим и што могу у своје име и у име Општине Звечан све да вас поздравим, и да вам се захвалим што сте данас овде. Уједно да поздравим представнике Канцеларије за КиМ, јер без њихове свестране помоћи, ми не бисмо могли данас да имамо своју презентацију овде на Сајму туризма у Београду. Општина Звечан, стара господска варош, позната је по традицији, индустрији, културно – историјским, верским и природним лепотама, препозната као регионални центар бањског и Спа & Wеллнесс туризма и место окупљања свих излетничких и туристичких група које посећују Косово и Метохију. Ја ћу касније дати прилику и директорици Туристичке организације Општине Звечан да ближе објасни и на неки начин вам приближи наше туристичке потенцијале. А оно што бих сада хтео да истакнем јесте да се захвалим пре свега Влади Републике Србије, Председнику Александру Вучићу, Канцеларији за КиМ – директору Марку Ђурићу, јер без њихове свестране помоћи и залагања Општина Звечан не би имала чиме данас да се похвали овде на Сајму туризма. У претходној години, захваљујући средствима Владе Републике Србије намењеним Бањи у Бањској, отворили смо нове отворене базене, затим затворене базене са хладом и термалном минералном водом, Спа & Wеллнесс центар, визиторски центар, и за пар дана крећемо са изградњом новог хотелског комплекса. На својој територији имамо и три средњовековне грађевине, два манастира из средњег века – Манастир Бањска и Манастир Соколица, и манастир новијег датума – Манастир Девине Воде, као и средњовековну Тврђаву Звечан, и све то су неки од потенцијала са којима општина Звечан може да се прикаже на туристичкој мапи Републике Србије. Општина Звечан има шта да покаже, и зато вас позивам да будете наши драги гости, и да уживате у свим благодатима, природним лепотама и чарима општине Звечан. Хвала вам још једном и уживајте.“

У наредним минутима приситнима се обратила и директорка Туристичке организације Општине Звечан, Наташа Аксентијевић.
„Изузетно ми је задовољство што могу да вас ове године на 42. Међународном Сајму туризма, по први пут поздравим испред и у име Туристичке организације Општине Звечан. Туристичка организација Општине Звечан основана је почетком ове године са јасним циљем, који се односи на валоризацију, очување, унапређење туристичких потенцијала општине, односно унапређење и развој туризма општине Звечан. Развој туризма у општини Звечан у наредном периоду биће усмерен на одрживи економски развој базиран првенствено на квалитетној туристичкој понуди бањског и Спа & Wеллнесс туризма, али и културно – историјског, верског туризма, сеоског и руралног туризма. Територија општине Звечан се одликује богатим природним и културним наслеђем, добром саобраћајном повезаношћу са окружењем и великим бројем високо квалификованог становништва што свакако представља добру основу за развој туризма. Примарни ресурс за развој туризма општине Звечан, чине природни потенцијали – богатство термоминералним водама у насељу Бањска, културни потенцијали, односно материјално наслеђе – Тврђава Звечан, манастир Бањска, манастор Соколица, манастир Девине Воде, неколико археолошких локалитета, и нематеријално наслеђе – обичаји, традиција, песме и игре, али и људи овог краја. Све ове вредности представљају изузетно добру основу за развој бањског и Спа & Wеллнесс туризма, али и културно – историјског и верског туризма.
„Рајска Бања“ у Бањској је препозната као стуб развоја туризма овог краја јер природно и културно наслеђе чине Бањску са околином изузетним местом за развој бањског и Спа & Wеллнесс туризма и културно – историјског туризма.“

Програм је завршен још једном нумером певачке групе Куд – а Звечан, а затим и видео презентацијом Општине Звечан.

Повезани чланци

Skip to content