Општина Звечан на Сајму туризма у Београду

by Sanja Sevic

Општина Звечан представила је данас своје туристичке и културне потенцијале на Сајму туризма у Београду.

Председник Привременог органа општине Звечан, Иван Тодосијевић рекао је да са поносом може да представи нове туристичке потенцијале општине Звечан, као и културно наслеђе и верске објекте који чине богатијом понуду овог краја.

“У првом плану је нова бања у Бањској, Рајска бања, у којој смо прво, пре неколико година, отворили отворене базене, а затим и затворене са термалном водом. Отворили смо прошле године и визиторски центар као и спа и велнес центар”, рекао је Тодосијевић.

Он је најавио да ће за неколико дана кренути изградња још једног хотелског комплекса.

“Оно са чиме се такође поносимо је и верски туризам. На територији општине постоје три средњовековне грађевине. Манастир из Средњег века Соколица, надалеко познат по мермерном кипу мајке Богородице са Исусом у крилу. Ту је и манастир Бањска из 13. века, задужбина краља Милутина, као и средњовековна тврђава Звечан”, истакао је Тодосијевић.

Према његовим речима све то не би било могуће ни изградити ни представити без помоћи председника Србије Александра Вучића, Владе Србије, Канцеларије за КиМ и директора Марка Ђурића.

“Закључно са 2019. реализовали смо велике инфраструктурне пројекте, попут регионалног водовода, изградње повратничког насеља Сунчана долина, Рајске бање у Бањској. За 2020. годину нам је циљ, а то је договор са председником Вучићем, да се обиђе свака породица на територији општине Звечан. До сада смо већ обишли око 100 домаћинстава. Углавном су то биле породице лошијег материјалног стања. Евидентирали смо које проблеме имају и помоћи ћемо им”, нагласио је Тодосијевић и додао да  ће у наредним  данима и месецима тај посао бити настављен у оквиру “Пројекта 2020-2025” који има за циљ да свака породица остане на Косову.

Недавно основана Туристичка организација Звечан има за циљ промоцију туристичких и културних потенцијала тог краја, а вршилац дужности директора, Наташа Аксентијевић каже да ће приоритет бити традиција, култура и обичаји као и сеоски и рурални туризам.

“Примарни ресурс за развој туристичких потенцијала у општини Звечан су природни и културно историјски потенцијали. Ту је и богатство термоминералних вода у насељу Бањска, традиција, култура, обичаји народа нашег краја као и сеоски и рурални туризам”, истакла је она.

Извор: Кosovo online

Повезани чланци

Skip to content