Молебан и литија на северу Косова за светиње и православни народ Црне Горе

by Sanja Sevic

Са благословом Његовог преосвештенства епископа Рашко-призренског владике Теодосија, данас је архијерејско намесништво митровачко организовало молебан са литијом за светиње и верни српски народ у Црној Гори. Вечерња служба је одржана у Цркви Светог Ђорђа у 16:00 часова у Звечану, којој је присуствовао велики број људи.  У литији, коју је предводио епископ Рашко-призренске епархије владика Теодосије, више хиљада грађана кретало се трасом дугом четири километара, ка Косовској Митровици до Храма Светог Димитрија, где је након молитве и Јеванђеља беседу одржао владика Рашко-призренски Теодосије.

„Наше светиње, биле оне у Црној Гори, или овде на Косову и Метохији, представљају светионик који нам у мраку казује пут ко смо, шта смо били и какви треба да останемо“, поручио је вечерас из Косовске Митровице владика Теодосије. Више хиљада грађана северног Косова, али и са југа, учествовало је данас у литији коју је организовала Епархија Рашко-призренска у знак подршке Цркви у Црној Гори и народу који већ месец дана протестује против усвојеног Закона о слободи вероисповести.

Осим свештенства, служби у црквама и литији присуствовао је и Председник Привременог органа Општине Звечан, Иван Тодосијевић, представници Српске листе, и многи други званичници, као и сав верни српски народ, а свима је заједнички циљ сачувати светиње у Црној Гори, што је једино слогом и јединством могуће постићи.

Након молебана и обраћања владике Теодосија, грађани су бакљама направили крст на брду изнад Храма уз песму ”Сини јарко сунце са Косова” која шаље јасну поруку верном српском народу у Црној Гори да смо уз њих и да нису сами.

 

Извор: Тв Мост

 

 

Повезани чланци

Skip to content