Уводна разматрања

by veljko

Говорећи о привреди и економији Звечана, мора се навести пређашње и тренутно стање које недвосмислено указује на драстичан раскорак између између социо економског и привредног стања не тако давне прошлости и садашњости. Ни један од градова на Косову нити у Србији није био суочен са тако драстичним пропадање у економском смислу као Звечан и Митровица. Овде наводимо податке оба града тј. општине или чак и шире региона, због близине и једнаке судбине. Економски просперитет и развој је не само деценијама већ и вековима био везан за рударство. Пропадањем и затварањем комплекса Трепча, не само да су погодила породице запослених у Трепчи, већ и запослене у друштвеним предузећима која су традиционално била зависна од комплекса Трепче. Звечан је од рударског индустријскох града постао пост индустријски град без изгледа да ће се нешто драстично променити у скорој будућности.

Услед ових дешавања сеоско становништво се окренуло пољопривреди, углавном екстензивног карактера. Већином су произвођачи у исто време и потрошачи, а само се мања количина вишка пољопривредних производа износи на тезге и аутомобилима поред главних путева. Ова врста микро привреде је једна од карактеристика ове територије. Поред ових микро-привредних делатности, главну карактеристику представља и огроман број киоска дуж улица, као и значајан број таксиста. Од друштвених предузећа у северном делу Митровице и Звечану, 600 људи се још налази на платном списку Трепче и још 1300 добија месечну накнаду од 35 € од тога само 280 у северном делу Митровице и Звечану. Међутим, Трепча не производи ништа, а плате и накнаде се субвенционишу из Консолидованог буџета Косова. По подацима из Покраинског завода за статистику из 1986 године , индустријска привреда је упошљавала 19.000 радника. Данас су активна само четири предузећа. Космет превоз – наследник Косовотренса, који обезбеђује превоз за Србију, као и локалне линије Минел Еним са седиштем у Београду, Ауто мото друштво и Млинпек- индустријске пекаре, који је такође у веома лошем стању, компанија Луx такође има раднике на платним списковима, али је мало вероватно да се плате исплаћују.

Укупан број регистрованих фирми на територији Со Звечан износи 117, док укупан број запослених у наведеним делатностима износи 401.

Смернице развоја осталих економских грана

Приватни сектор у Звечанској општини је заснован на радњама и предузећима (два облика представљања малих предузећа) које су основали појединци. Укупан број радњи је 256 и предузећа 68 који чине 244 малих фирми. 90% њих бави се трговином и хотелима. Мали број радњи и предузећа има мале могућности за производњу. Евентуалне инвестиције у мањим деловима производње је потврђен једино у областима где је производња приоритет. У сеоским областима индивидуална газдинстства имају простор који би могао да се адаптира и прилагоди производњи. Овде се налазе неки предлози у којима би се могла видети могућност у овој области развоја. Мале производне јединице као део породичне производње би обезбедиле запошљавање вешег броја људи који су тренутно незапослени. Развој мале економије може бити остварен коришћењем мањих простора, који су тренутно ван функције, као на пример пословне просторије бивше ИГМ у Житковцу, са укупни просторомк од преко 3500 м2, хaла у Бањској са површином од 2200 м2, складиште барака у Дољану, земљиште са кога је кориштена глина за производњу цигала у Житковцу, а којка није кориштена у те сврхе. Све горе поменуто са одговарајућим кредитима и осталим финансијским формама може да обезбеди бар мали корак напред у смеру остваривања економског развоја.

Повезани чланци

Skip to content