Свечана академија поводом 25. година постојања и рада општине Звечан

by veljko

Свечаном академијом данас је у Звечану обележен Дан општине, која је пре 25 година поново организована као јединица локалне самоуправе.

Директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, који је један од почасних грађана Звечана, је истакао да општина Звечан даје значајан допринос опстанку српског народа на КиМ, а самим тим и допринос његовом идентитету, култури и вредностима уопште.

Ђурић је подвукао да Влада Србије, органи српског народа на КиМ, српски представници у институцијама и органи локалне самоуправе имају обавезу да и у наредним годинама дају свој допринос томе да општина Звечан настави да игра ову важну улогу за наш народ.

„У име Владе Републике Србије желим да кажем да ћемо кроз пројекте које смо започели у овој општини наставити да се старамо да ова општина настави не само да постоји на начин на који је постојала до сада, већ и да се, када је реч о броју становника – увећава, када је реч о економском развоју – да јача, кроз неке од пројеката који су овде поменути, који мислим да су значајни и за будућност и за опстанак, нарочито младих генерација које треба да планирају свој живот овде у деценијама које су пред нама.“

У оквиру свечане академије приређен је и богат културно – уметнички програм у коме су учестовали КУД Звечан, црквени хор „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице, драмски уметник Иван Вучковић, фрулаш Јовица Арсенијевић и трио Бојана и Никола Пековић и мр Александар Јаковљевић.

Почасним грађанима општине Звечан Југославу Костићу и Марку Ђурићу уручене су повеље за допринос развоју и афирмацији ове општине.

Повеље осталим почасним грађанима Звечана – проф.др Зорану Кривокапићу, председнику Руске Федерације Владимиру Путину и нашем тенисеру Новаку Ђоковићу бити уручене накнадно.

Уручене су и плакете за изузетан допринос у развоју културе и уметности, здравства итд, док је плакета за хуманитарни рад додељена Одбору за  помоћ Србима на КиМ Републике Српске из Бања Луке, на чијем је челу Милорад Арлов.

Повезани чланци

Skip to content